BRUSSEL - Uit protest tegen het tot steniging veroordelen van een vrouw in Nigeria zal Miss België, Ann Van Elsen, dit najaar niet deelnemen aan de Miss World-verkiezing in het Afrikaanse land. Volgens Van Elsen is dit de enige manier om druk uit te oefenen op het Nigeriaanse regime om af te zien van de straf tegen Amina Lawal, die is beschuldigd van overspel.

Van Elsen noemde de voorgenomen steniging zondag op de Vlaamse publieke omroep VRT "beestachtig". Volgens haar zullen ook de deelneemsters uit Frankrijk, Noorwegen en Ivoorkust de wereldwijde verkiezing boycotten. Van Elsen is bereid haar contract met de oragnisatie van Miss België op te geven en af te zien van alle bonussen die aan de titel verbonden zijn.

De 30-jarige Amina Lawal zit thuis in afwachting van haar hoger beroep om te zorgen voor haar baby. Lawals zaak staat niet op zich. In maart werd een 35-jarige Nigeriaanse wegens overspel ter dood veroordeeld. Ook dit vonnis zou met steniging worden voltrokken. Het is evenwel in hoger beroep vernietigd als gevolg van vormfouten.