ROTTERDAM - De Haagse rechtbank laat twee vermoedelijke leden van de Hofstadgroep uit voorarrest. Het gaat om verdachten die een minder grote rol in deze vermeende terroristische organisatie hebben.

Volgens de rechters dreigt de op te leggen straf bij hen korter te worden dan de tijd die ze eventueel in voorarrest zouden verblijven. De overige verdachten blijven wel tot het begin van de inhoudelijke behandeling in de cel. Die behandeling begint op 5 december en zal twee maanden duren.

De donderdag vrijgelaten verdachten zijn de 23-jarige Marokkaanse Amsterdammer Nadir A. en de 27-jarige Zine Labidine A., eveneens van Marokkaanse afkomst maar zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Volgens het Openbaar Ministerie behoren beiden tot de groep "vrienden en volgelingen die iets meer op de achtergrond blijven", zo zeiden de officieren van justitie K. Plooy en A. van Da, afgelopen dinsdag.

Jihad

Eerder zeiden de aanklagers over Nadir A. dat het mogelijk is "dat hij er niet of nog niet volledig bij hoorde". Daarbij tekenden zij wel aan dat hij "al lang en frequent" bij Mohammed B. thuis kwam, de gesprekken daar volgde, de radicalisering van B. moet hebben meegemaakt en zich daarvan niet heeft gedistantieerd. In het pand waar hij verbleef vond de politie geluidsbanden met betrekking tot de jihad, een foto van een onthoofding en een foto van Osama Bin Laden.

Van Zine Labidine A. is bekend dat zijn vingerafdrukken zijn gevonden in woningen van twee medeverdachten. In de woning van Mohammed B. vond de politie een handgeschreven briefje met A.'s telefoonnummer. A. zegt B. niet te kennen. In een afgeluisterd telefoongesprek met zijn ouders heeft A. gezegd: "Ik zat er wel middenin, maar ik heb niks gedaan."