Basra boycot Britse troepen

BASRA - Iraakse autoriteiten in de stad Basra hebben voorlopig al het contact met de Britse troepen in het gebied verbroken. De geplande vergaderingen tussen de autoriteiten en het Britse leger zijn afgezegd. Ook mogen Britse soldaten geen regeringsgebouwen betreden, zo meldden de autoriteiten in Basra donderdag.

De boycot is het gevolg van een confrontatie tussen Irakezen en het Britse leger in Basra afgelopen maandag. De Britten bevrijdden toen met veel machtsvertoon twee Britse geheim agenten die door de Irakezen waren gearresteerd. Rond het incident braken rellen uit, waarbij verscheidene mensen gewond raakten. Mogelijk kwamen ook enkele Irakese demonstranten om het leven.

Woensdagavond meldde de BBC dat de Iraakse premier en de Britse minister van Defensie ontkenden dat het incident de relatie tussen beide landen heeft verstoord. De zaak zou wel onderzocht moeten worden.

De autoriteiten van Basra zeiden donderdag echter dat het lokale bestuur na een stemming had besloten tot een boycot, ondanks dat Bagdad en Londen het incident bagatelliseren. Ze eisten dat de twee Britten weer aan de Irakezen worden overgedragen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie