HILVERSUM - De veroordeelde moordenaar van cineast Theo van Gogh, Mohammed B., verzet zich tegen zijn overplaatsing naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Zijn advocaat, P. Plasman, heeft bij de Centrale Raad voor Strafrechtstoepassing beroep aangetekend tegen de gronden waarop dat is gebeurd.

B. ontkent de beschuldiging dat hij een vuurwapen zou hebben willen laten binnensmokkelen in de Bijlmerbajes in Amsterdam, waar hij toen nog vastzat. Uit een brief van het ministerie van Justitie blijkt volgens Plasman dat dat wel een van de argumenten is geweest om B. over te plaatsen, omdat hij het wapen mogelijk wilde gebruiken om de gevangenis met geweld te ontvluchten.

Vuurwapen

De raadsman zei donderdag dat volslagen onduidelijk is waar die informatie, die al van begin augustus dateert, vandaan komt. Hij vermoedt dat justitie B. vooral heeft overgeplaatst om te voorkomen dat hij medegedetineerden kan rekruteren voor de jihad, de gewapende strijd van moslims tegen de ongelovigen. In de Bijlmerbajes werd B. ook al apart gehouden van zijn medegevangenen.

Eerder deze week zei Plasman al dat in de brief van het departement ook staat dat gebleken is dat B. lid is van een criminele organisatie. Volgens de advocaat heeft justitie de informatie over het vuurwapen erbij gehaald om de zaak kracht bij te zetten.

Terrorisme

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de 26-jarige B. nu ook voor zijn deelname aan de vermeende terroristische organisatie de Hofstadgroep. Plasman vindt dat ten onrechte en had de rechtbank in Den Haag daarom dinsdag gevraagd het OM niet ontvankelijk te verklaren in de zaak van zijn cliënt. De rechtbank in Amsterdam had B. eind juli tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor onder meer de moord op Van Gogh.