HOUSTON - Meer dan een miljoen Amerikanen in Texas en Louisiana zijn op de vlucht geslagen voor orkaan Rita. Die is aangezwollen tot een orkaan van de vijfde en zwaarste categorie op de Saffir-Simpson schaal. De orkaan gaat vermoedelijk zaterdag in Texas aan land.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Directeur Max Mayfield van het National Hurricane Center in Miami in Florida verklaarde tegen nieuwszender CNN dat Rita meer schade kan veroorzaken dan Katrina die vooral de staten Louisiana en Mississippi trof. "Het is een zeer, zeer gevaarlijke orkaan", stelde hij.

Evacuaties

Drie weken na de verwoestingen van orkaan Katrina nemen de autoriteiten het zekere voor het onzekere. Steden worden ruim op tijd geëvacueerd en fabrieken worden stilgelegd. De lokale en federale overheden stellen noodvoorzieningen beschikbaar en brengen het leger in gereedheid.

Texas

Rita raast af op het zuiden van Texas. Hier en in het belendende Louisiana heeft president Bush de noodtoestand afgekondigd. Hij riep mensen op te vertrekken. "We hopen en bidden dat orkaan Rita niet zo'n verwoestende storm wordt, maar we moeten ons voorbereiden op het ergste."

Gedwongen evacuaties zijn in volle gang in de Texaanse steden Galveston, delen van Houston en Corpus Christi. Anders dan bij Katrina letten de autoriteiten vooral ook op de evacuatie van zieken-, verzorgings- en bejaardenhuizen. Hiervoor worden bussen, ambulances en helikopters ingezet.

Houston

Rond Houston, de vierde stad van het land, stond het verkeer op de uitgaande wegen vast. Burgemeester Bill White vroeg de bewoners mensen te helpen die niet in staat zijn zichzelf te evacueren. De overheid beschikt over onvoldoende voertuigen om iederen te evacueren.

Galveston werd al eens eerder getroffen door een zware orkaan. In 1900 kwamen hier meer dan 6000 mensen om het leven, de dodelijkste natuurramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Woensdagavond waren de meeste van de ongeveer 58.000 inwoners al vertrokken.

Bezittingen

"De echte lessen die de burgers, denk ik, hebben geleerd is dat de mensen in Alabama, Louisiana en Mississippi niet op tijd vertrokken. Er was een groot verlies aan levens en bezittingen. We willen niet dat dat hier gebeurt", zei de burgemeester van Galveston, Lyda Ann Thomas.

Veel bedrijven langs de kust van de Golf van Mexico sluiten uit voorzorg hun deuren of brengen de productie terug tot het minimum. "In het spoor van Katrina zijn mensen meer op hun hoede", zei David Bower van de Texaanse Commissie voor Milieu tegen The New York Times.

Raffinaderijen

Bedrijven sloten al drie raffinaderijen rond de oliestad Houston. Ook de twee reactoren van een kerncentrale in het zuiden van Texas worden stilgelegd. Volgens de directie van de centrale South Texas Project is de centrale zonder meer bestand tegen het geweld van Rita.

New Orleans

Gedwongen evacuatie komt ook op gang in New Orleans, de stad die eerder zwaar werd getroffen door orkaan Katrina. Sommige mensen moeten voor de tweede keer binnen een maand hun huis verlaten. Evacués die werden opgevangen na Katrina in Texas, worden overgebracht naar Arkansas en Tennessee.

Er wordt nauw samengewerkt tussen federale en lokale overheden. Het gebrekkige optreden in Louisiana en Mississippi waar alleen al meer dan duizend doden vielen door Katrina, zorgde ervoor dat de overheid een stortvloed van kritiek over zich heen kreeg.

"We staan in nauw contact met de gouverneur, met statelijke rampenbestrijders en spreken over hun evacuatieplannen. Ze zijn vroeg begonnen aan het vraagstuk van evacuatie en ik hoop dat mensen het dit keer zeer serieus nemen", aldus de minister van Binnenlandse Veiligheid Chertoff.

Kracht

Meteorologen voorspellen dat Rita donderdag en vrijdag over koeler water zal trekken waardoor ze mogelijk in kracht iets zal afnemen voor ze een dag later aan land gaat. Dat gebeurt als ze haar huidige koers voortzet ten noorden van Matagorda Bay in Texas.

Rita liet dinsdagavond de Florida Keys achter zich zonder slachtoffers te eisen. Het oog van de storm trok daarna verder over de nauwe zee-engte tussen Florida en Cuba. Op het Caribische eiland evacueerden de autoriteiten meer dan 230.000 mensen.