AMSTERDAM - In Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam is bij de voorbereiding van een nieuwe tentoonstelling een vergeten deel van Rembrandts oeuvre ontdekt. Het gaat om vier olieverfstudies die de schilder vooral maakte om het effect van een ongebruikelijke belichting uit te proberen, aldus het Rembrandthuis donderdag.

De olieverfstudies kwamen boven water bij de voorbereiding voor de tentoonstelling 'Rembrandt. Zoektocht van een genie', die volgend jaar in het Rembrandthuis en de Berlijnse Gemäldegalerie is te zien. Prof. Ernst van de Wetering, leider van het Rembrandt Research Project, onderzocht een grote groep schilderijen met menselijke halffiguren die zijn gemaakt door leerlingen van Rembrandt. Kunsthistorici beschouwen die tegenwoordig als vrij gemaakte deelkopieën van Rembrandts originele werk.

Onderzoek

Bij dat onderzoek raakte Van de Wetering ervan overtuigd dat een deel van die schilderijen door hun schilderkunstige kwaliteit door Rembrandt zélf moet zijn geschilderd. De 17e eeuwse meester maakte dergelijke schilderijen als voorbereidende studies voor figuren in grotere composities. "Het blijken, juist door hun informele karakter, kleine meesterwerken te zijn", aldus het Rembrandthuis.

Expositie

Het museum houdt van 22 september tot en met 4 december een kleine expositie rond de ontdekking met als titel 'Rembrandts olieverfstudies: nieuw licht op een oud probleem'. Het tonen van het vergeten werk is een voorproefje op de grotere tentoonstelling in het voorjaar van 2006.