WENEN - De Oostenrijkse regeringscoalitie van rechtsliberalen en conservatieven is zondagavond uiteengevallen. De partijvoorzitter van de rechts-liberale FPÖ en vice-bondskanselier Susanne Riess-Passer heeft samen met de FPÖ-minister van Financiën Karl-Heinz Grasser de regering verlaten.

Riess-Passer treedt ook af als partijvoorzitter. Het Oostenrijkse persbureau APA heeft bericht dat ze het voor gezien houden, omdat ze een politieke nederlaag leden in de eigen gelederen van de Freiheitliche Partei (FPÖ).

Die is buiten Oostenrijk vooral roemrucht geworden door boude uitspraken van de voormalige partijleider Jörg Haider. Hij is nu regeringsleider in de deelstaat Karinthië. Vandaar heeft hij de partijgenoten in de regering in Wenen kritisch gevolgd en recent ook het leven zuur gemaakt.

Dat gaat vooral over belastingverlagingen die de FPÖ had beloofd. Volgens de tweeëneenhalf jaar oude coalitie van de FPÖ en de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) is daar mede door de overstromingen van deze zomer op dit moment geen geld voor.