STEIN - De Limburgse politie gaat onderzoeken of er verband bestaat tussen een woensdag gepleegde overval op een geldwagen in Stein en eerdere soortgelijke overvallen in zowel Limburg als België. Dat liet de politie woensdag weten.

Onbekenden pleegden woensdagmiddag op de rotonde van de Heerstraat kruising Heidekampstraat in Stein een overval op een geldwagen van Geldnet. De mannen schoten gericht op het voertuig, waarbij een van de twee inzittenden lichtgewond raakte. Ze gebruikten ook explosieven waardoor volgens de politie schade ontstond aan de achterzijde van de geldwagen. De politie kon niet zeggen of er geld is buitgemaakt.

Achtervolging

De gewonde werknemer van Geldnet is naar het ziekenhuis gebracht. Vlak na de overval reed de politie na een achtervolging op de A2 een auto klem. De inzittenden van dit voertuig hadden echter niets met de overval te maken.

De daders zouden drie gemaskerde mannen zijn, gewapend met machinegeweren. Ze vluchtten in een personenauto. Later op de dag vond de politie in het Belgische Lummen een uitgebrande auto, waarmee de daders vermoedelijk gevlucht zijn. Die auto wordt onderzocht, aldus de politie. De daders zijn spoorloos. Een tweede auto die de daders bij de overval gebruikten om de geldwagen klem te rijden, werd eveneens in brand gestoken en achtergelaten.

Stein

Als het eerste onderzoek naar de overval in Stein is afgerond, gaat de politie op zoek naar verbanden met eerdere soortgelijke overvallen die in Stein en in België plaatsvonden. Elf weken geleden werd op praktisch dezelfde plek in Stein ook al een auto van Geldnet overvallen. Die overval mislukte, maar de daders zijn nooit gepakt. AVRO's Opsporing Verzocht zond onlangs nog een reconstructie uit van deze eerdere overval.

Het gaat, net als woensdag in Stein, steeds om drie daders, die met explosieven de geldauto proberen open te breken en met machinegeweren gericht op de inzittenden schieten. Ze rijden de geldauto eerst klem met twee of drie auto's, en alle auto's worden tijdens of na de overval in brand gestoken, waarschijnlijk om sporen te wissen.

Bewaker

De overvallen in België waren afgelopen zomer in Zemst op de Rijksweg E19 Brussel-Antwerpen, in Glons bij Luik en in La Louvière bij Charleroi. In Zemst raakte een bewaker van de geldwagen zeer ernstig gewond omdat de overvallers voordat ze de wagen klemreden met een machinegeweer op de auto schoten.

Voor zover bekend hebben de daders bij deze overvallen geen buit gemaakt, omdat veel geldwagens zijn uitgerust met een speciaal beveiligingssysteem. Die maken bij overvallen het geld onbruikbaar.