MARSEILLE - Overstromingen na zwaar onweer hebben in het zuiden van Frankrijk aan twee mensen het leven gekost. Dat is bij de autoriteiten vernomen. Vooral het departement Gard is zwaar getroffen. In Ners, tussen Nîmes en Ales, viel in 24 uur 320 millimeter.

Agenten vonden de lijken in de straten van een dorpje van 740 inwoners in de gemeente Fons, ten noordwesten van Nîmes. Brandweerlieden in het departement Vaucluse moesten meer dan honderd keer uitrukken om ondergelopen kelders of garages leeg te pompen. In de plaatsen Vedène en Entraigues moest de brandweer gezinnen uit hun huis halen.

Een brandweerman is in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij een automobilist te hulp was geschoten die de waarschuwingen om zich niet op de weg te begeven had genegeerd. Hij werd door het water meegesleurd.

Het verkeer rond Orange is gestremd. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF meldde dat de hogesnelheidstrein TGV maandagmiddag weer zal rijden, zij het met vertraging. Tussen Valence, Marseille en Montpellier was maandagochtend geen treinverkeer mogelijk. Ter hoogte van Donzère, ten noorden van Avignon, was een boom op de rails gevallen. Bovendien waren er spoorbanen ondergelopen.

In het getroffen gebied staan ook veel wegen onder water en is een aantal bruggen ingestort. Zo'n 40.000 huishoudens zitten zonder elektriciteit en meer dan 10.000 mensen hebben ook niet meer de beschikking over een telefoonverbinding.

De ANWB had maandag rond het middaguur ongeveer tweehonderd telefoontjes ontvangen over de toestand in Frankrijk. Voor zover bekend zijn er geen gewonde Nederlanders. Circa tien gezinnen hebben hulp nodig, omdat de camping onder water staat. Het merendeel van de telefoontjes kwam echter vanuit Nederland met vragen over de situatie van vrienden en familie in het vakantieland. Ook Nederlanders in Frankrijk belden met vragen over welke wegen nog beschikbaar zijn.