Jean-Claude Juncker, de vertrekkend voorzitter van de Europese Commissie, heeft felle kritiek geuit op de voordracht van zijn opvolger, Ursula von der Leyen. "Het proces was niet erg transparant", aldus de Luxemburger tijdens een persconferentie in Helsinki.

Juncker betreurt dat de EU-leiders zich niet hebben gehouden aan het zogenoemde Spitzenkandidaten-proces, dat vijf jaar geleden door het Europees Parlement in het leven werd geroepen om de Europese Commissie democratischer te maken.

Juncker zelf werd wel verkozen door middel van dat proces. "Helaas is het geen traditie geworden", aldus Juncker. "Ik was de eerste en laatste Spitzenkandidat."

Von der Leyen, nu nog de Duitse minister van Defensie, werd deze week door de EU-regeringsleiders naar voren geschoven als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De voordracht van Von der Leyen was een grote verrassing voor velen, omdat haar naam hiervoor nog helemaal niet genoemd was.

Bovendien was zij niet een van de Spitzenkandidaten; de topkandidaten die volgens het Europees Parlement de kanshebbers waren voor het voorzitterschap. Dat kan over twee weken een probleem worden, wanneer het Europees Parlement zal stemmen over de benoeming van Von der Leyen.

Timmermans stuitte op verzet

De Nederlandse PvdA'er Frans Timmermans, wel een van de Spitzenkandidaten, leek tot deze week nog een goede kans te maken op het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Timmermans stuitte op het laatst echter op flink verzet van Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije (de zogenoemde Visegrad-vier). Zij vinden dat Timmermans te vaak kritiek heeft gehad op de interne politiek van met name Polen en Hongarije.