BRUSSEL - Turkije moet Cyprus officieel erkennen als land voordat het toetreedt als lid van de Europese Unie. Ambassadeurs van de 25 EU-landen hebben dat woensdag gesteld in een verklaring, meldde een diplomaat.

De verklaring is een reactie op een recente Turkse verklaring. Turkije stelde toen dat het Cyprus uitdrukkelijk niet erkent als zelfstandig land. De Turken beschouwen het eiland geheel of gedeeltelijk als haar eigen grondgebied.

De Europese Unie "betreurt dat Turkije het nodig vond om deze verklaring over de republiek Cyprus te maken", zo staat in de tekst die woensdag in Brussel is aangenomen.

Scherpe verklaring

De Europese Unie "onderstreept het belang van normalisering van relaties tussen Turkije en alle EU-lidstaten, zo snel mogelijk". Over de verklaring is lang onderhandeld. Vooral Cyprus eiste een scherpe verklaring, voordat de Turkse toetredingsgesprekken op 3 oktober zouden beginnen. De overeenstemming woensdag maakt een geplande vergadering van minister van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel niet meer nodig.

De EU-ambassadeurs vergaderen de komende dagen nog wel verder over de komende toetredingsgesprekken. Ze stellen een document op van vijf pagina's met de aanpak. Dwarsligger hierbij is Oostenrijk, een bekend tegenstander van Turkse toetreding tot de Europese Unie. Het land wil meer voorzichtigheid.