AMSTERDAM - Het Comité Nationaal Geschenk Mensenrechten Argentinië is blij met de eindopbrengst van bijna 340.000 euro. Dat heeft de voorzitter van het comité, R. Haan, zondag gezegd tijdens de slotbijeenkomst van de actie in Paradiso in Amsterdam.

De gemiddelde gift van particulieren bedroeg 40 euro. De opbrengst komt geheel ten goede aan mensenrechtenprojecten van Argentijnse organisaties voor doeleinden van waarheidsvinding, rechtspleging en slachtofferhulp. Het is bedoeld als steun aan slachtoffers en familieleden van vermiste personen uit de tijd van het Videla-regime.

Het comité, met daarin onder anderen Mies Bouhuys, Agnes Kant en Walter Etty, zegt teleurgesteld te zijn in ex-premier Kok en ex-minister Herfkens die een subsidieaanvraag van een half miljoen euro negatief beoordeelden. "We doen een dringend beroep op zowel de regering-Balkenende alsook op particuliere ontwikkelingsorganisaties de diepe crisis in Argentinië serieus te nemen door het land in hun prioriteiten op te nemen", aldus het comité.

Het eindbedrag zou nog iets hoger kunnen worden door de resultaten van een verkoopexpositie van bekende kunstenaars voor het alternatieve nationaal geschenk. De expositie, met kunstwerken van onder anderen Aat Veldhoen, Sylvia Kristel en Robert Caradonna, loopt nog tot 15 september. Het gironummer 437 blijft voorlopig open voor giften.