DEN HAAG - Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie krijgt per 1 januari een landelijk meldpunt voor ontsnappingen van tbs'ers. Ook gaat een apart team binnen het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zich bezighouden met de opsporing van voortvluchtige tbs'ers. Dat gebeurt onder gezag van het landelijk parket, dat verantwoordelijk wordt voor de opsporing.

Dat heeft minister Donner gemeld in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij aangeeft hoe het staat met de uitvoering van maatregelen die hij eind juni had aangekondigd. De nieuwe structuur moet leiden tot een betere samenwerking tussen het KLPD en de andere politiekorpsen die bij de opsporing van voortvluchtigen betrokken zijn.

Directe aanleiding voor de aangekondigde veranderingen was de ontsnapping van tbs'er Wilhelm S. . Die nam op 7 juni de benen tijdens een begeleid verlof. S. heeft bekend dat hij tussen dat moment en zijn aanhouding een week later een man heeft doodgeslagen.

Ongeveer twee maanden later ontstond opnieuw veel onrust en ophef nadat de gevaarlijke tbs'er Marciano E. was ontsnapt uit een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Halsteren. Hij werd na een kleine week in België aangehouden.

Donner verwacht dat hij in januari een besluit kan nemen over de invoering van een elektronisch volgsysteem van tbs'ers. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat tbs'ers in de toekomst alleen nog op verlof mogen als ze een GPS-band (Global Positioning System) dragen waarmee ze makkelijker te traceren zijn als ze ontsnappen aan hun begeleiding.

Tbs-klinieken

Diverse tbs-klinieken zijn momenteel bezig om verschillende systemen te testen. Donner wijst er opnieuw op dat de toegevoegde waarde van GPS beperkt zal zijn, omdat die techniek beperkingen heeft. Daarom loopt er nu ook een proef met een enkelband die voor huisarrest wordt gebruikt. Die maakt het mogelijk elektronisch te controleren of iemand zich op de afgesproken tijd op de afgesproken plaats bevindt. Een voortvluchtige tbs'er is met dit systeem echter niet te traceren.