WASHINGTON - Gebeurtenissen in "de komende paar weken" zullen uitmaken of militaire actie wordt ondernomen tegen Irak. Dat zei de Amerikaanse vice-president Dick Cheney zondag voor de televisiezender NBC. Militair ingrijpen blijft een optie, verklaarde hij.

Volgens Cheney is president Bush "absoluut vastberaden om iets doen aan deze dreiging (van Irak)". De vice-president zei verder dat de regering indien mogelijk in oktober een stemming in het Congres wil over een mogelijke militaire operatie in Irak.

Hij noemde de toespraak van president Bush donderdag voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties "een zeer belangrijke gebeurtenis". Cheney zei verder dat de VS goederen hebben onderschept bestemd voor Irak. De vracht bevatte materiaal dat Saddam Hussein kon gebruiken voor de bouw van een kernwapen, aldus Cheney.

Eenzijdig optreden

Eerder op de dag herhaalde minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell voor het televisiestation Fox dat Washington bereid is desnoods eenzijdig op te treden tegen Irak. In een programma van CNN bestempelde de nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice de Iraakse leider als een pathologische leugenaar.

Historische fout

De voormalige wapeninspecteur van de
Verenigde Naties

Volgens hem is het bewind van Saddam Hussein niet meer in staat om massavernietigingswapens te produceren. Ritter heeft er bij het regime in Bagdad op aangedrongen om de wapeninspecteurs zonder voorwaarden weer toe te laten tot het land.

Ritter was zeven jaar lid van het VN-wapeninspectieteam
Unscom

Geen bedreiging

Volgens Ritter is een aanval op Irak niet gerechtvaardigd. "Eigenlijk vormt Irak geen bedreiging voor zijn buurlanden en bedreigt Irak evenmin een ander land", zei Ritter in een toespraak tot het Iraakse parlement. Mijn land richt zich op een eenzijdige interventie die indruist tegen de letter en de geest van de beginselen van de Verenigde Naties".

/NIEUWSVoldoende bewijzen tegen Irak