Het kabinet is niet van plan gehoor te geven aan de oproep van de Amerikanen om Nederlandse grondtroepen naar Syrië te sturen. "Voor grondtroepen hebben we geen mandaat", zei defensieminister Ank Bijleveld vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het kabinet overweegt wel om de militaire missie in het noordoosten van Syrië op een andere manier te ondersteunen. Bijleveld denkt daarbij aan een civiele missie, zoals een trainingsmissie. Een eventuele militaire missie zal er, wat de defensieminister betreft, een van kleine omvang zijn.

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra riep Nederland donderdag in de Volkskrant op om een militaire bijdrage "op de grond" te leveren om ervoor te zorgen dat er geen machtsvacuüm ontstaat, waarna de terreurorganisatie IS mogelijk weer voet aan de grond zou kunnen krijgen. Volgens de ambassadeur gaat het niet om een "wederopbouwmissie".

Hoekstra zou geen nieuw VN-mandaat nodig hebben voor het uitvoeren van grondmissies in Syrië, omdat er onder hetzelfde mandaat kan worden geopereerd als bij de Nederlandse F16's die missies tegen IS uitvoerden in Irak en Syrië. Minister Bijleveld bestrijdt die opvatting.

Het kabinet liet vorige week al weten het Amerikaanse hulpverzoek nader te onderzoeken.