MIAMI - Het zuiden van de Verenigde Staten, dat ruim drie weken geleden vol werd getroffen door de orkaan Katrina, maakt zich nu op voor een nieuwe storm. Inwoners van New Orleans die net waren teruggekeerd naar hun huizen, moeten de deels verwoeste stad weer verlaten voor orkaan Rita, die zaterdag in het gebied wordt verwacht. In het westen van Louisiana en in Texas is de noodtoestand uitgeroepen.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Rita is momenteel in de Golf van Mexico, waar het vooralsnog op weg lijkt te gaan naar Texas

Rita groeide dinsdagmiddag uit van een tropische storm tot een orkaan en nam al wervelend over het warme zeewater snel in kracht toe. Woensdagochtend werd Rita een krachtige orkaan (categorie 3 op de schaal van Saffir en Simpson) en zal de komende 24 uur vermoedelijk terechtkomen in categorie 4 (zeer krachtig), de op een na hoogste. Daarmee kan Rita net zo zwaar worden als haar voorganger Katrina, die eind augustus langs de Amerikaanse Golfkust bijna duizend levens heeft geëist.

Dinsdagavond raasde de orkaan over de eilandengroep de Keys aan de zuidelijke punt van Florida - de zevende keer in veertien maanden dat een orkaan de 'Sunshine State' bereikte. De storm richtte er schade aan, maar kostte voor zover bekend niemand het leven.

Cuba

Het oog van de storm trok daarna verder over de nauwe zee-engte tussen Florida en Cuba. Op het Caribische eiland hebben de autoriteiten meer dan 230.000 mensen geëvacueerd. Onder de betrokkenen zijn meer dan 12.000 toeristen, vooral uit de regio Varadero. Rita heeft tot dusver op Cuba geleid tot vooral materiële schade en overstromingen. Het openbare leven in de hoofdstad Havanna kwam grotendeels tot stilstand.

Rita

Rita zal vermoedelijk zaterdag in Texas of het westen van Louisiana aan land komen. De Texaanse kustplaats Galveston en omgeving, dat volgens computerberekeningen vol door Rita getroffen kan worden, gaat woensdag de bevolking verplicht evacueren. Eerst zullen bejaarden en andere zwakkere groepen naar veiliger oorden gaan. Daarna moet ook de rest van de bevolking weg.

Galveston werd in september 1900 nagenoeg van de kaart geveegd door een orkaan. Er vielen destijds naar schatting zeker 8000 doden. In de stad, die op een eiland ligt, wonen ongeveer 60.000 mensen. In het gelijknamige district wonen nog eens 200.000 mensen.

Houston

Meteorologen sluiten niet uit dat ook de miljoenenstad Houston met grote problemen te kampen krijgt. Uitgerekend in die stad worden momenteel tienduizenden mensen opgevangen die waren gevlucht voor Katrina.

New Orleans

In New Orleans zijn de hulpdiensten al begonnen met het evacueren van de inwoners. Honderden bussen brachten burgers die de afgelopen dagen waren teruggekeerd naar hun huizen, de stad weer uit.

Met helikopters hebben oliebedrijven inmiddels bemanningen van boorplatforms in de Golf van Mexico gehaald. De Amerikaanse marine zal schepen die betrokken waren bij de hulpverlening na Katrina terugtrekken uit het pad dat de orkaan vermoedelijk zal volgen.