BRUSSEL - De kippen mogen eind november weer naar buiten, als de uitbraak van vogelgriep in Rusland en Kazachstan niet verslechtert. Minister Veerman (Landbouw) heeft dat dinsdag gezegd na overleg in Brussel.

De minister meent dat eind november het grootste risico voor het Nederlandse pluimvee is geweken. Het seizoen voor trekvogels is dan voorbij. Trekvogels zijn de voornaamste overbrengers van het virus. Bovendien blijkt uit nieuwe informatie dat de uitbraak in Kazachstan zich niet meer uitbreidt.

Maatwerk

Veerman meldde maandag al de algehele ophokplicht te vervangen door een maatwerk-aanpak, die naar verwachting komende week ingaat. Het betekent dat alleen bedrijven in de nabijheid van trekvogels hun pluimvee binnen of onder afdakjes moeten houden.

Veeg uit de pan

Nederland telt ongeveer een half miljoen biologische kippen en vijf miljoen vrije-uitloopkippen. Ze zijn sinds half augustus binnen. Veerman verwachtte aanvankelijk dat andere EU-landen hun kippen ook naar binnen zouden sturen, om besmetting door trekvogels uit Rusland en Kazachstan te voorkomen. Maar dat gebeurde niet. Experts uit andere landen vonden de maatregel overdreven. Nederland kreeg dinsdag opnieuw een kleine veeg uit de pan, omdat het de maatregel had ingevoerd zonder de Europese Commissie.

Veerman wilde de ophokplicht eigenlijk tot het voorjaar laten duren. Daar ziet hij dus van af. "Het makkelijkst is om nooit van mening te veranderen. Maar dat doen alleen dwazen", zei Veerman. Hij bleef de ophokplicht verdedigen: "Beter een week te vroeg dan een kwartier te laat", zei hij over maatregelen om de besmettelijke vogelgriep buiten de grenzen te houden. In 2002 stierven in Nederland dertig miljoen kippen na uitbraak van het virus. De schade bedroeg circa 300 miljoen euro.

Fout

Stichting Wakker Dier spreekt van "een volstrekt onvoldoende" correctie van een eerder gemaakte fout, die ten koste is gegaan van biologische boeren en vijf miljoen kippen. Volgens de organisatie zoekt minister Veerman "overduidelijk" naar mogelijkheden om de ophokplicht geleidelijk af te zwakken zonder gezichtverlies.

Actie

Wakker Dier is een emailactie begonnen voor algehele intrekking van het ophokbesluit. Ze stapte eerder samen met onder andere de Dierenbescherming naar de rechter. Het kort geding dient woensdag bij de rechtbank in Den Haag.