WASHINGTON - Orkaan Rita zal volgens Amerikaanse meteorologen de komende periode fors aan kracht winnen. Het National Hurricane Center verwacht dat de orkaan uiteindelijk in categorie 4, de op een na hoogste, terechtkomt op de schaal van Saffir en Simpson. Dat zal waarschijnlijk woensdagmiddag gebeuren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Orkaan Rita is dinsdagmiddag (plaatselijke tijd) opgewaardeerd tot een orkaan van de categorie 2 op de schaal van Saffir en Simpson. De storm bereikt windsnelheden van 160 kilometer per uur. Dit heeft het National Hurricane Center (NHC) in Miami bekendgemaakt.

Rita is inmiddels geland op de Key-eilanden voor de kust van Florida. De orkaan Katrina, die eind vorige maand het zuiden van de VS teisterde, hoorde thuis in categorie 4.

Geen tijd

Eigenlijk had Florida de Keys-eilandengroep willen evacueren, maar daar is het nu te laat voor. Gouverneur Jeb Bush heeft de bewoners opgeroepen ter plaatse bescherming te zoeken. De waterstand bij vloed kan 1,2 meter hoger zijn dan normaal.

Scholen, winkels en enkele wegen zijn gesloten in delen van zuid-Florida. In Miami zijn enige laaggelegen gebieden geëvacueerd. Meer dan 11.000 huishoudens in Florida zitten zonder stroom. Op Cuba zijn inwoners van kuststreken opgeroepen hoger gelegen terrein op te zoeken. Duizenden toeristen zijn geëvacueerd.

Evacuatie New Orleans

Amerikaanse hulpdiensten zijn dinsdag begonnen met het evacueren van inwoners van de stad New Orleans in verband met de dreiging van orkaan Rita. Dat maakte burgemeester Ray Nagin bekend. De evacués komen samen bij het conventiecentrum, zei hij. De stad werd eind vorige maand deels verwoest door orkaan Katrina. Volgens Nagin zal New Orleans opnieuw te lijden hebben als orkaan Rita haar huidige koers voortzet.

Amerikaanse marineschepen die worden ingezet om de slachtoffers van Katrina in Louisiana en Mississippi te helpen, treffen inmiddels voorbereidingen om een veilig heenkomen te zoeken.

Olieplatforms

Evenals bij de komst van voorgangster Katrina zijn olieplatforms geëvacueerd. Volgens meteorologen kan Rita boven de golf nog aan kracht toenemen en windsnelheden van 178 kilometer per uur bereiken. Komend weekeinde zal de storm naar verwachting opnieuw landen, dan in Texas.

Noodtoestand

Gouverneur Kathleen Blanco van Louisiana heeft dinsdag de noodtoestand uitgeroepen in het westen van deze Amerikaanse staat. Zij riep de bevolking op te vertrekken met het oog op de komst van orkaan Rita. Louisiana raakte eerder deze maand zeer zwaar gehavend door orkaan Katrina met als resultaat tientallen miljarden dollars schade en honderden doden.