ARNHEM - Twee korporaals van de marine moesten zich maandag voor de militaire kamer in Arnhem verantwoorden voor een uit de hand gelopen grap. Zij zouden een marinier in opleiding hebben gedwongen zich te ontkleden en hem onder de douche hebben geduwd. Daarna is hij 'als grap' naakt tussen een aantal mariniers op bed gelegd.

De twee militairen staan terecht op verdenking van dwang in vereniging. De strafzaak tegen hen is maandag aangehouden voor het horen van een aantal getuigen, onder wie het slachtoffer zelf.

Volgens de advocaat van een van de korporaals tilt justitie veel te zwaar aan deze zaak. Daartoe verzocht zij de rechters om een aantal getuigen te mogen horen. Volgens de verdediger moet het gebeurde worden gezien als een grap die vaker voorkomt en past binnen de cultuur van de marine. "Het is eigenlijk te vergelijken met ontgroening", zo hield zij de rechters voor.

Het slachtoffer kon de grap echter niet waarderen en deed aangifte. Volgens deze marinier in opleiding moest hij van beide korporaals tussen twee rijen mariniers doorlopen. Vervolgens dwongen de korporaals hem zijn kleren uit te doen en trokken een aantal mariniers hem onder de douche. Hij werd meermalen betast en belaagd met seksistische opmerkingen. Ook moest hij naakt tussen een aantal andere mariniers op bed gaan liggen.