ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) beschikt over belastende verklaringen van vijf verschillende vrouwen over het bestaan van de Hofstadgroep en hun terroristische motieven. Dat zei aanklager A. van Dam dinsdag tijdens de vierde pro forma-zitting over de zogenoemde Hofstadgroep in de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vorige week werd al duidelijk dat het OM de lijst met aanklachten tegen de groep van dertien vermeende terroristen had ingekort. In principe worden ze vooral vervolgd voor deelname aan een criminele terroristische organisatie.

Dit gebeurt met uitzondering van de verdachten Jason W. en Ismaël A.. Zij worden ook berecht voor poging tot doodslag op een arrestatieteam en het bezit van vier handgranaten en het bedreigen met de dood van de Tweede-Kamerleden Hirsi Ali en Wilders en de Amsterdamse bestuurders burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb.

De op 22 juni aangehouden verdachte Nouriddin El F. wordt naast deelname aan de Hofstadgroep nog het bezit van een automatisch vuurwapen met munitie ten laste gelegd. Hij droeg het vuurwapen bij zich op het moment dat hij werd gearresteerd.