Vastgelopen gifschip belemmert scheepsverkeer

HULST - Het containerschip Fowairet heeft dinsdag de hele dag de vaarroute over de Westerschelde naar Antwerpen geblokkeerd. Het liep in de vroege ochtend op een zandbank voor de kust bij Perkpolder, geladen met een voor een deel levensgevaarlijke lading. Er ontstond een scheur in de romp, waardoor het schip licht knikte.

De onder de vlag van Qatar varende Fowairet is aan het begin van de avond naar de Sloehaven gesleept. Daar wordt het schip waarschijnlijk gerepareerd. De blokkade van de vaarroute heeft de haven van Antwerpen een schadepost bezorgd van rond een half miljoen euro, doordat ongeveer zestig schepen de haven niet in of uit konden.

Kankerverwekkend

Het scheepvaartverkeer werd stilgelegd, omdat ongeveer 200 van de 1950 containers aan boord een gevaarlijke lading bevatten. De gemeente Hulst, waar Perkpolder onder valt, omschreef de diverse gevaarlijke stoffen als kankerverwekkend, giftig, brandbaar of bijtend. De inhoud van de containers was bekend; sommige bevatten arseen, maar de combinatie van de verschillende stoffen joeg de risico's omhoog. De gemeente opende voor de bevolking een informatienummer, maar besloot niet tot evacuatie over te gaan.

Kattenrug

De Fowairet, eigendom van de reder UASC in Koeweit, was op weg van London naar Antwerpen, toen die met het voorschip aan de grond liep. Het vastlopen veroorzaakte een scheur in de romp, waaruit stookolie lekte. Er ontstond extra gevaar doordat het schip licht knikte, in sleperskringen omschreven als "een kattenrug".

Bij hoogwater trokken en duwden in totaal dertien sleepboten van de bedrijven Multraschip en het Antwerpse URS de Fowairet vlot en sleepten zij het naar Vlissingen. Het schip was vermoedelijk door een technische storing vastgelopen op de zandbank.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie