Hoerenlopers krijgen boete van 65 euro

ROTTERDAM - Mannen die in Rotterdam een straatprostituee oppikken, krijgen in eerste instantie een boete van 65 euro. Laten ze de zaak voorkomen, dan eist de officier van justitie 75 euro. Slechts in uiterste gevallen kan de boete oplopen tot een maximum van 2250 euro. "Maar dan moet je wel erg je best doen en onverbeterlijk zijn", aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Rotterdam dinsdag.

Wethouder Van den Anker (veiligheid) van Rotterdam zei zaterdag dat hoerenlopers 2250 euro moeten betalen als ze een vrouw oppikken. Het maximale bedrag staat vermeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Volgens een woordvoerster van de wethouder dinsdag heeft Van den Anker het hoge bedrag daarom genoemd. "En als het aan haar ligt, wordt die boete gewoon zo hoog", aldus de woordvoerster.

Keileweg

Afgelopen juni begon de politie met verscherpt toezicht op en rondom de tippelzone aan de Keileweg. De zone is vorige week definitief gesloten. Sinds juni heeft de politie 128 mannen bekeurd. Ze hebben een schikkingsvoorstel van 65 euro ontvangen. Wie niet betaalt, moet voor de rechter verschijnen, waarna de boete 10 euro hoger kan uitpakken. Wie toch doorgaat om zijn lusten door straatprostituees te laten bevredigen, kan uiteindelijk op 2250 euro uitkomen.

Volgens een woordvoerder van het Bureau Veilig van de gemeente Rotterdam is de rust op en rond de Keileweg intussen weergekeerd. Ook zijn er volgens hem geen signalen dat de straatprostitutie zich heeft verplaatst naar andere delen van de stad. "Het zal zeker niet meer zo massaal zijn als op de Keileweg. De meeste prostituees zitten in de opvang", aldus Bureau Veilig.

Tip de redactie