LEICESTER - Duizenden exotische zeediersoorten, variërend van zeespinnen zo groot als eetborden tot grote pissebedden dreigen uit te sterven als het zeewater van Antarctica blijft opwarmen zoals voorspeld. "Als de berekeningen kloppen, gaan we enorme hoeveelheden schelpdieren, pissebedden, weekdieren en zeespinnen verliezen", zei maandag onderzoeker Lloyd Peck.
Lloyd Peck

Veel dieren zullen stikken bij een temperatuurstijging van twee tot drie graden, ontdekten de wetenschappers.

De wateren rond Antarctica zijn nog een van de weinige enigszins ongerepte gebieden van de wereld. De zeldzame pissebedden kunnen net zo groot als een mobiele telefoon worden. In de afgelopen vijftien jaar steeg de temperatuur al een graad. Berekeningen tonen een stijging van twee tot drie graden binnen honderd jaar aan. Dat zou funest zijn voor veel zeedieren die dan niet meer adequaat zuurstof door hun lichaam kunnen pompen.

Dergelijke diersoorten planten zich toch al moeizaam voort. In honderd jaar komen er slechts een paar nieuwe generaties. Het duurt echter generaties lang voor de diersoort zich aan andere leefomstandigheden heeft weten aan te passen, aldus een bezorgde Peck.