DEN HAAG - Nederland heeft de komende jaren mogelijk nog eens honderden extra tbs-plaatsen nodig. Minister Donner van Justitie, die dat aankondigt in een brief aan de Tweede Kamer, sluit op basis van een nieuwe prognose niet uit dat er in 2010 behoefte is aan ruim 2500 plaatsen. Dat zou bijna een verdubbeling van het huidige aantal betekenen.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigde daarmee dinsdag een bericht in De Telegraaf. Het al eerder door Donner aangekondigde onderzoek naar het tbs-beleid en dan met name de praktische uitvoering daarvan moet maatregelen opleveren om het dreigend tekort aan tbs-plaatsen zoveel mogelijk te voorkomen.

Longstay-afdeling

Reden voor het verwachte tekort is dat rechters steeds vaker tbs opleggen, terwijl er steeds meer tbs'ers zijn die helemaal niet meer of minder snel uit de kliniek worden ontslagen. Velen hebben volgens de zegsman een complexe geestesstoornis. Als ze niet meer te behandelen zijn en dus niet meer kunnen terugkeren in de samenleving, komen ze op een zogeheten longstay-afdeling.

Het aantal tbs'ers neemt jaarlijks met 150 toe. Eind vorig jaar waren er ongeveer 1370 plaatsen in de tbs-klinieken. Dit jaar komen daar ongeveer honderd bij. De komende twee jaar worden nog eens 260 extra tbs-cellen bijgebouwd, waaronder 140 longstay-plekken. De nieuwe plaatsen zijn bedoeld om de huidige wachtlijsten weg te werken.

Overplaatsen

De druk op de klinieken blijft hoog, schrijft Donner. Zonder nadere maatregelen dreigt de tbs volgens hem "vol te stromen". De bewindsman wil het tbs-stelsel niet ingrijpend veranderen, maar wel bekijken of de uitvoering ervan wellicht anders moet. Zo laat hij onderzoeken of het mogelijk is om bepaalde tbs'ers sneller vanuit de kliniek over te plaatsen naar instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg, zoals een psychiatrisch ziekenhuis.

Parlementair onderzoek

Donner verwacht dat hij de resultaten van het (internationale) onderzoek volgend voorjaar naar de Tweede Kamer kan sturen. De Kamer houdt op haar beurt een parlementair onderzoek naar het tbs-beleid.