DEN HAAG - Koningin Beatrix heeft aan het eind van haar troonrede dinsdag uitspraken over respect aangehaald uit de afscheidstoespraak van haar vorig jaar overleden moeder koningin Juliana. Koningin Beatrix viert dit jaar haar 25-jarig regeringsjubileum met onder meer bezoeken aan alle provincies, waar ze kennis maakt met allerlei verschillende bevolkingsgroepen.

Bekijk video: Modem/ Breedband


'Het is goed te mogen helpen in het streven naar die samenleving waarin respect heerst voor een ander, wat diegene ook beweegt in alle verscheidenheid'

"Mijn moeder zei in haar afscheidstoespraak tegen álle Nederlanders: het mooie van mijn taak is het algemeen welzijn te dienen en een rustpunt te zijn in de werveling", zo citeerde de vorstin. "Het is goed te mogen helpen in het streven naar die samenleving waarin respect heerst voor een ander, wat diegene ook beweegt in alle verscheidenheid."


Onderonsje tussen minister Zalm en minister-president Balkenende voor aanvang voorlezen troonrede

Koningin Beatrix voegde daar aan toe dat de woorden van haar moeder "nog onverminderd van belang zijn". Zij riep de volksvertegenwoordigers in de Ridderzaal op "ware representanten van de grote verscheidenheid" te zijn.


SP-kamerleden Van Velzen en Van Bommel dragen dinsdag opvallende hoofddeksels in de Ridderzaal

De koninklijke stoet met de Gouden Koets kwam dinsdag rond 13.15 uur aan op het Binnenhof in Den Haag. Beatrix was binnen in een klein half uur klaar met het voorlezen van de troonrede in de Ridderzaal.

Toeschouwers

Rond de 35.000 toeschouwers zijn dinsdag naar de Haagse binnenstad gekomen. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar, toen slechts 30.000 Oranje-fans aanwezig waren. 2004 Was overigens een dieptepunt qua bezoekersaantal, in 2002 en 2003 stonden er 100.000 toeschouwers langs de koninklijke route.


Een jeugdige oranjefan zwaait naar de koninklijke familie

Volgens een politiewoordvoerster waren er opvallend veel kinderen op straat. De politie heeft enkele arrestaties verricht voor kleine vergrijpen.

Kleding

Beatrix en de prinsessen Máxima, Laurentien en Margriet vormen dinsdag qua kleding een kleurig geheel van groen-blauw, oranje met brique, goud en tweed met turkooizen lurex.


Prinses Máxima in de Gouden Koets

De vorstin is gekleed in een lange japon van groen-blauwe changeant mousseline op een fond van taffeta assorti. Over haar japon draagt ze een losvallende cape. Natuurlijk heeft de koningin een hoed op in de vorm een grote toque van groen-blauwe veren.

Regeringsjubileum

Koningin Beatrix viert dit jaar haar 25-jarig regeringsjubileum, maar leest de troonrede voor de 26e keer. Dat komt omdat zij op 30 april 1980 de troon besteeg en dat jaar ook voor de eerste maal de troonrede uitsprak. Ze heeft er echter voor gekozen haar jubileum te vieren in het jaar dat zij de 25 jaar koningsschap volmaakt.

Máxima

Prinses Máxima heeft een lange japon van oranje mousseline aan met een jasje in de kleur brique (donker oranjerood). Daarbij draagt ze een karamelkleurige hoed van sisal. De Prins van Oranje draagt het bijzondere ceremoniële tenue van de Koninklijke Luchtmacht in de rang van commodore.

Prinses Laurentien is verschenen in een pakje bestaande uit een lange doorknooprok met gilet, gemaakt van tweed met een turkooizen lurex draad. Ook haar hoedje is van tweed met een zijden voile rand. Prinses Margriet heeft gekozen voor een goudkleurig complet van zijde en kant. Prins Constantijn en Pieter van Vollenhoven hebben het gebruikelijke jacquet aan.

Troon

Koningin Beatrix heeft de troonrede uitgesproken op een opgeknapte troon. De doorgesleten zetel van de troon is deze zomer vernieuwd, geheel naar het model van de oorspronkelijke bekleding uit 1904.

Aan de hand van een stukje bewaard gebleven stof heeft een Frans bedrijf de donkerrode zijden velours met een contrasterend motief van granaatappels in gele zijde kunnen namaken. In 1960 was de zijden velours vervangen door een eenvoudiger stof, maar die was nu zo versleten dat vervanging noodzakelijk was.

De laatste jaren zat Beatrix op een noodbekleding, afkomstig uit een zetel van de prinsessen die in een depot opgeslagen is. De gespecialiseerde stoffeur heeft de weefsels en de zitting in Frankrijk gemaakt op een negentiende-eeuws weefgetouw, maar voerde de stoffering van de troon in de Ridderzaal uit.

Bekleding

Toen duidelijk werd dat de troon aan een nieuw stofje toe was, is besloten de oorspronkelijke bekleding in ere te herstellen omdat deze een geheel vormt met het vergulde houtsnijwerk in de leuningen en stijlen.

Niet alleen de troon is opgeknapt. De renovatie van de rest van de Ridderzaal moet volgend jaar afgerond zijn.


Ruiters oefenen maandag op het strand van Scheveningen voor Prinsjesdag

Bekijk video: Paarden worden klaargestoomd Modem/ Breedband