ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag de voorlopige hechtenis verlengd van zes van de zeven mannen die sinds eind augustus vastzitten op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie. De rechtbank stelde een zevende verdachte op vrije voeten, wegens gebrek aan gronden om hem nog langer vast te houden.

De politie arresteerde op 30 augustus twaalf mannen in Eindhoven, Rotterdam en Den Helder. Vier van hen werden meteen vrijgelaten omdat zij niets met de zaak te maken bleken te hebben.

Later stelde de rechter-commissaris nog een man op vrije voeten, die overigens nog wel als verdachte geldt. De verdachten hebben volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) banden met het terreurnetwerk van Osama Bin Laden, al-Qaeda. Zij worden ervan verdacht strijders voor de jihad te werven, de heilige oorlog tegen vijanden van de islam.

Formeel wordt de groep beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, mensensmokkel en het bieden van hulp aan de vijand in tijden van een gewapend conflict. Het OM onderzoekt of de vermeende terroristen banden hebben met andere islamtische extremisten die na 11 september zijn opgepakt.

Volgens een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) staat de identiteit van de verdachten nog steeds niet vast. De mannen die nog vastzitten, beschikten allen over een buitenlands paspoort. Valse papieren en aliassen zijn in terroristische kringen schering en inslag. "We zwemmen in de aliassen", aldus de OM-woordvoerder. De rechtbank verlengde de hechtenis met dertig dagen.

Tijdens de politie-actie in Eindhoven is een man ontkomen. Hij sprong uit een raam en wist ondanks een gericht schot van een betrokken agent uit handen van de politie te blijven.