LONDEN - Britse militairen hebben maandag geweld gebruikt in de zuid-Iraakse stad Basra om twee opgepakte collega's te bevrijden. Dat heeft een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie dinsdag gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De woordvoerder bevestigde dinsdag de lezing van een dag eerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken dat Britse militairen een muur van een gevangenis neerhaalden om hun collega's te bevrijden. De Britse woordvoerder zei dat daarbij een Warrior, een pantservoertuig, was ingezet. Voor de hele operatie zetten de Britten tien tanks en helikopters in.

De zegsman stelde dat de Britse commandant in Basra tot geweld had besloten, omdat hij vreesde dat de twee Britten in handen waren gevallen van leden van een plaatselijke Iraakse militie. Die vrees bleek gegrond. De twee waren niet meer in de gevangenis, maar door militieleden meegenomen naar een huis in de buurt van de gevangenis. Britse troepen vonden de twee in dat huis en namen hen mee. Het Britse ministerie ontkende berichten in de media dat ongeveer 150 gedetineerden de situatie aangrepen om uit de gevangen is te ontsnappen.

Gewond

De Iraakse autoriteiten hadden de twee Britten gearresteerd, omdat die een politiepatrouille hadden beschoten. Na de arrestatie braken ernstige ongeregeldheden uit in de zuidelijke stad. De twee mannen, die in Arabische kledij waren gehuld, weigerden met hun auto te stoppen bij een politiepost en openden het vuur op de agenten. Na het vuurgevecht werd het duo overmeesterd door de politie en weggevoerd. Op televisiebeelden was te zien dat ze gewond waren en een bandage op hun hoofd hadden.

Vermoedelijk hadden ze de instructie gekregen om door de rijden omdat de politiemannen in werkelijkheid vermomde rebellen zouden kunnen zijn. Na de arrestatie kwam het tot confrontaties tussen woedende Iraki's en het Britse leger. Twee betogers kwamen om in het geweld en er vielen zeker vijftien gewonden.

Aanslagen

De spanning in het anders relatief rustige Basra is sinds zondag opgelopen sinds een hoge functionaris van het Mahdi-leger van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr werd opgepakt. Het Britse leger verdenkt de man ervan dat hij het brein is achter een serie aanslagen.