HILVERSUM - De advocaat van Mohammed B., de moordenaar van cineast Theo van Gogh, zal zijn cliënt dinsdag verdedigen in de strafzaak tegen het vermeende terreurnetwerk de Hofstadgroep. B. zal de zogeheten pro forma-zitting bij de rechtbank in Rotterdam "uit vrije wil" bijwonen.

Dat heeft zijn advocaat, P. Plasman, maandagavond gezegd in het televisieprogramma Barend & Van Dorp van Talpa. In het strafproces rond de moord op Van Gogh wilde B. niet dat zijn advocaat hem zou verdedigen, omdat de verdachte de volledige verantwoordelijkheid op zich nam en een levenslange gevangenisstraf wilde krijgen. Daartoe werd hij uiteindelijk ook veroordeeld.

Justitie vervolgt B. nu voor zijn vermeende deelname aan de Hofstadgroep. Plasman zal in zijn verweer betogen dat het Openbaar Ministerie niet het recht heeft om B. voor deze zaak te vervolgen, zo zei de advocaat.

EBI

B. is onlangs overgebracht van de Bijlmerbajes in Amsterdam naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Volgens Plasman heeft het ministerie van Justitie dat besloten om te voorkomen dat hij medegedetineerden beïnvloedt met zijn gedachten. "Ze willen hem isoleren", zei de advocaat. In de Bijlmerbajes werd B. ook al apart gehouden van zijn medegevangen.

In de formele beschikking staat volgens de advocaat dat is gebleken dat B. lid is van een criminele organisatie. Ook doet het verhaal de ronde dat B. een vuurwapen de gevangenis in heeft willen smokkelen, zei Plasman. Dat verhaal, dat al van begin augustus dateert, klopt volgens hem niet.

Als blijkt dat B. toch op grond daarvan is overgeplaatst, dan zal hij dat besluit aanvechten. Is hij gewoon volgens de regels in de EBI geplaatst, dan zal hij zich daar niet tegen verzetten, aldus Plasman.