ROME/RIJSWIJK - Voorzitter J. Kohnstamm van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) ontkent ten stelligste dat er zogeheten 'euthanasie-reizen' vanuit Italië naar Nederland worden georganiseerd. "Een groot spookverhaal. Echt onzin!", aldus Kohnstamm zondag naar aanleiding van de commotie die in Italië en Nederland is ontstaan over deze 'euthanasie-reizen'.

Bij de Italiaanse belangenvereniging voor vrijwillige euthanasie EXIT in Turijn zijn zondag huiszoekingen verricht. Justitie wil weten of EXIT Italianen naar Nederland stuurt om zich daar vrijwillig te laten doden.

De politie nam computers en dossiers in beslag. De inval gebeurde op last van het Openbaar Ministerie van Turijn, dat naar aanleiding van artikelen in de krant La Stampa over de euthanasie-reizen genoeg reden ziet tot een gerechtelijk vooronderzoek.

Rectificatie

De reizen zouden volgens de Italiaan Emilio Coveri, voorzitter van EXIT, belangenvereniging voor de legalisatie van euthanasie, voornamelijk worden georganiseerd door de NVVE. Dat zegt hij zondag in de Italiaanse krant La Stampa. Tegenover het ANP ontkent hij dat echter te hebben gezegd. Coveri eist rectificatie en hij overweegt de journalisten van La Stampa aan te klagen.

Kohnstamm: "Als mensen dit soort onzin willen opschrijven moeten ze dat maar doen, maar besteedt er vooral geen tijd aan."

De Italiaanse krant meldde zaterdag in een paginaverhaal dat de Turijnse belangenvereniging EXIT reizen naar Nederland organiseert voor mensen die euthanasie willen toepassen. De journalist Massimo Numa van het dagblad La Stampa beschrijft in de reportage hoe hij zich als mogelijke geïnteresseerde voordeed omdat zijn doodzieke moeder euthanasie zou willen plegen.

'In twee weken alles gregeld'

"In twee weken tijd was alles geregeld", schrijft Numa. "Het kostte me een paar telefoontjes, twee persoonlijke bezoeken aan EXIT en ongeveer 12.000 gulden." De patiënt in kwestie wordt niet geraadpleegd.

Behalve het medisch dossier en een persoonlijke verklaring waarin hij of zij zegt af te zien van verdere medische behandeling, moet de patiënt zich inschrijven bij EXIT. Daarna wordt de zieke persoonlijk door een auto met chauffeur uit Nederland opgehaald en naar een kliniek gebracht. Een Italiaans sprekende assistent staat de patiënt bij en een specialist maakt het 'dodelijke drankje' klaar.

'In de koffer'

Na het overlijden wordt volgens de Nederlandse regels melding gemaakt van de euthanasie waarna de crematie in Nederland volgt. Alles is geregeld door EXIT. De familieleden kunnen dan het stoffelijk overschot mee terug naar Italië nemen. "Verstopt in de koffer", is het advies van EXIT, "want daar controleert de douane niet".

Voorzitter Coveri komt zondag in een vraaggesprek terug op het artikel dat zaterdag verscheen. Daarin bevestigt hij nog eens de 'euthanasie-reis', maar benadrukt daarin dat zijn organisatie slechts verantwoordleijk is voor het eerste deel van de reis. De rest zou in handen zijn van de NVVE, die ook de kliniek uitzoekt waar de euthanasie plaatsvindt.

Ontkenning

Tegenover het ANP ontkent Coverie dat te hebben gezegd. Hij eist een rectificatie in La Stampa. De politie neemt de woorden van Coverie in La Stampa in ieder geval serieus. Zondag is in het huis van de EXIT-voorzitter huiszoeking gehouden. "Er is niets aan de hand. Ik ben schoon. Het hele verhaal is gelogen."

"Als er iemand bij ons komt met vragen over euthanasie, verwijzen wij altijd naar onze website, waar alle linken staan naar zusterorganisaties in Europa. Er is ook een link naar de NVVE. Er is absoluut geen sprake van enige organisatie van een reis naar Nederland voor patiënten die euthanasie verlangen. Dat kan ook niet volgens de Nederlandse wetgeving", aldus Coveri.

In het zaterdagverhaal stelt hij echter dat de hele organisatie van de 'euthanasie-reis' tussen de acht- en twaalfduizend gulden kost. Daarvan strijkt EXIT een minimaal bedrag op. Alleen de inschrijfkosten - een geïnteresseerde patiënt moet minimaal drie jaar zijn ingeschreven bij de vereniging - zijn voor EXIT en die bedragen zo'n 35 gulden per jaar.

Coveri kan niet zeggen hoeveel personen tot nu toe op deze manier naar Nederland zijn gegaan.

/NIEUWSGeorganiseerde 'euthanasie-reis' naar Nederland