Nieuwe storm nadert New Orleans

NEW ORLEANS - Burgemeester Ray Nagin van New Orleans heeft maandag de voorzichtige terugkeer van de inwoners naar de stad een halt toegeroepen. Hij vreest dat de nieuwe storm Rita, die in Florida al tot evacuaties heeft geleid, ook de staat Louisiana zal treffen. "Een andere orkaan nadert", aldus Nagin tijdens een persconferentie.

Volgens Nagin zijn de omstandigheden gewijzigd en moeten ook de mensen die al zijn teruggekeerd weer rechtsomkeert maken. Hij vreest voor mogelijke nieuwe problemen met de waterkeringen als Rita inderdaad toeslaat.

De gouverneur van de staat Louisiana, waarin New Orleans ligt, riep alle bewoners van de kustgebieden op zich voor te bereiden op een evacuatie. "We nemen Rita, heel heel serieus", aldus Kathleen Blanco. Ze riep de betrokkenen op goede voorbereidingen te treffen en ervoor te zorgen dat in geval van een verplichte evacuatie familieleden elkaar niet uit het oog verliezen zoals in de aanloop naar orkaan Katrina is gebeurd.

Bush

De Amerikaanse president Bush had eerder maandag zijn twijfels geuit over het plan van de burgemeester van New Orleans om de komende dagen ongeveer eenderde van de bewoners te laten terugkeren naar de stad. Volgens Bush zijn er nog steeds veel problemen met de vervuiling van de stad en bestaat er ook nog het risico dat de dijken rond New Orleans opnieuw doorbreken bij aanhoudende regenval.

Bush zei maandag tegen verslaggevers dat hij veel begrip had voor "de droom" van burgemeester Ray Nagin om de stad weer tot leven te wekken, maar dat de autoriteiten wel rekening moeten houden met de realiteit, zo meldde de New York Times.

De Amerikaanse president deed zijn uitlatingen na een ontmoeting met vice-admiraal Thad Allen, die leiding geeft aan de rampenbestrijding in het gebied. Allen had Nagin zondag al gevraagd niet zo hard van stapel te lopen en de terugkeer van de bewoners van New Orleans uit te stellen. In veel wijken is het niet veilig en is er geen drinkwater en elektriciteit, zei Allen.

Tip de redactie