ROTTERDAM - De Rotterdamse politie heeft een speciaal rechercheteam ingesteld om de criminaliteit onder Antilliaanse jongerengroepen tegen te gaan. "We hebben de afgelopen tijd al heel wat zaken aangepakt, maar het blijft gewoon een probleem en daarom kiezen wij voor deze aanpak met een extra team", aldus een politiewoordvoerder maandag.

In Rotterdam wonen ongeveer 20.000 Antillianen, hiervan is 10 procent bekend bij de politie in verband met geweldsdelicten. Vooral in Rotterdam-Zuid is de criminaliteit onder Antilliaanse jongeren een probleem.

Het opsporingsteam bestaat uit ongeveer twintig rechercheurs en richt zich vooral op Antillianen die al bekend zijn bij de politie. "Het gaat vooral om groepen die betrokken zijn bij schietpartijen, maar ook bij verkrachtingszaken."

Actieprogramma

Naast het speciale opsporingsteam vindt ook een onderzoek plaats om het profiel en omvang van de daders of dadergroepen in kaart te brengen. De gemeente Rotterdam heeft al een actieprogramma om achterstanden onder Antillianen aan te pakken. Dit is niet zo zeer op criminele jongeren gericht, maar juist om te voorkomen dat ze in het criminele circuit terechtkomen.

Volgens een gemeentewoordvoerder heeft het beleid ten aanzien van Antillianen twee kanten. "Je hebt de repressieve aanpak van de politie, met onder meer preventief fouilleren en de acties van de gemeente die erop zijn gericht te voorkomen dat jongeren afglijden in de criminaliteit. Dat doen we met allerlei projecten,zoals gezinscoaches, opvoedingsondersteuning en scholings- en werktrajecten", aldus de woordvoerder. De gemeente wil optreden voordat het echt uit de bocht vliegt. "We willen aan de voorkant investeren en te weten komen wat de jongeren drijft."

Andere kwetsbare groepen

De Rotterdamse aanpak geldt niet alleen jonge Antillianen, maar ook andere kwetsbare groepen, zoals Kaapverdianen. Maar volgens de gemeentewoordvoerder hebben Antillianen meer de neiging hun criminele activiteiten in bendes uit te voeren. Overigens wil hij benadrukken dat het met de meeste Antillianen in Rotterdam gewoon goed gaat.