BRUSSEL - Een deel van de kippen mag op sommige plaatsen binnenkort weer beperkt naar buiten. Minister Veerman (Landbouw) heeft dat maandag gezegd in Brussel. Na de algehele ophokplicht die hij vorige maand afkondigde om vogelgriep te voorkomen, is het volgens Veerman nu tijd voor 'maatwerk'.

De kippen zouden onder afdakjes of netten moeten lopen, om contact met eventueel besmette trekvogels te vermijden. In gebieden met veel trekvogels moeten meer voorzorgen gelden dan in andere, aldus Veerman.

Provisorische afdakjes

De minister hoopt daarbij dat gemeentebesturen niet moeilijk doen over de bouw van provisorische afdakjes, door bijvoorbeeld bouwvergunningen te eisen.

De nieuwe aanpak is belangrijk voor de biologische pluimveehouders. Omdat de kippen al wekenlang binnenzitten, dreigde Brussel hun eieren niet langer als biologisch te beschouwen. "Dat zou desastreus zijn voor de sector", oordeelde Veerman, doelend op de gemiste inkomsten voor de boeren.

Overdrijven

De meeste EU-landen vinden al langer dat Nederland overdreef met de algehele ophokplicht. Ze vinden de kans op besmetting door trekvogels uit Siberië zeer miniem. Alleen enkele Duitse deelstaten voerden dezelfde ophokplicht in. België besloot tot een maatwerk-aanpak.

Veerman blijft voorzichtigheid prediken, wegens de grote risico's voor Nederland. "Nederland heeft al eens een grote uitbraak van vogelpest meegemaakt en we hebben veel trekvogels", argumenteerde hij. "In trekvogels buiten Nederland is het actieve virus al aangetroffen. Dat maakt ons heel voorzichtig."

De minister zei de schrik van de vorige uitbraak nog in de benen te hebben. "Bij die uitbraak zijn 30 miljoen stuks pluimvee gedood en ontstond 300 miljoen euro schade, plus alle bijkomende maatschappelijke en psychische problemen".