RIJSWIJK - Maikel, het vriendje van de vermoorde Nienke Kleiss, krijgt binnenkort toch excuses van de mensen die betrokken zijn geweest bij zijn verhoren. Aanleiding is een brief waarin Maikel en zijn vader hun verontwaardiging tonen over de stilte van de betrokkenen, terwijl er grote fouten zijn gemaakt in het opsporingsonderzoek en bij de verhoren van Maikel.

De brief is maandagmiddag al op internet geplaatst en verschijnt dinsdag in kranten. Officier van Justitie B. Edelhauser heeft direct laten weten dat zij telefonisch contact zal leggen en eventueel een gesprek aangaat om excuses te maken. Twee rechercheurs van de Rotterdamse politie hebben meteen een afspraak met de familie gemaakt.

Manhaftig

De politie zegt dat ze dit al van plan waren geweest. De vader van Maikel zei maandagavond in een reactie het "manhaftig te vinden als dat gebeurt. Maar eerst zien en dan geloven."

De jongen was destijds net elf jaar geworden en werd meerdere malen en op een voor kinderen ongeoorloofde wijze verhoord. Minister Donner (Justitie), procureur-generaal H. Brouwer en de hoofdcommissaris van politie maakten de jongen en zijn familie vorige week al wel excuses.

Erkenning

De vader van de nu 16-jarige Maikel zei eerder maandag in een toelichting dat het om erkenning door de direct betrokkenen gaat. "Voor Maikel zou dat heel goed zijn." Het probleem is volgens hem niet zozeer dat er fouten zijn gemaakt, want dat is menselijk, maar wel dat zij Maikel zo zwaar en vaak onder druk hebben gezet.

"Hij heeft het door de onmenselijke behandeling die hij heeft ondergaan bij de politie zoveel moeilijker gehad om te herstellen van de traumatische gebeurtenis. Als hij geestelijk niet zo vreselijk sterk was geweest, hadden we nu met een emotioneel wrak gezeten", aldus de brief.

Mogelijkheid

Maikel en zijn vader kunnen er niet bij dat de betrokkenen niets van zich hebben laten horen. Niet sinds het moment dat de echte dader, Wik H., in het vizier kwam en ook niet na het verschijnen van het kritische rapport. "Jullie hadden de mogelijkheid om excuses aan te bieden om zodoende het onrecht te herstellen. Waarom hebben jullie dat niet gedaan? Is dit lafheid, schaamte of geen opvoeding? Of denken jullie nog steeds dat jullie het destijds goed gedaan hebben?", aldus de brief.

Ook kinderpsycholoog R. Bullens, die de verhoren begeleidde, krijgt ervan langs in de brief. In NRC meldde Bullens maandag dat de politie een ook eigen verantwoordelijkheid heeft en dat de deskundige meer macht wordt toegekend dan reëel is. Hij zegt ook dat hij bewust niet ingegrepen heeft. "Maikel was ertegen opgewassen. Ingrijpen zou voor zo'n bijzonder kind veel traumatischer zijn geweest. Hij wilde het zelf afhandelen, ik moest hem die ruimte geven."