DUBAI - De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft maandag een video-opname uitgezonden, waarop te zien zou zijn hoe de kapers van de vliegtuigen de aanslagen van 11 september voorbereiden.

De video laat onder meer mensen zien die handleidingen voor vliegtuigen bestuderen en een kaart van Washington, waarop iemand het Pentagon aanwijst. De gezichten van de mensen, die Aziatische kleren dragen, zijn onherkenbaar.

"Boodschap voor Amerika"

Volgens al-Jazeera gaat het om vier van de in totaal negentien kapers. De video zou ook het 'testament' zijn van een van de vier, Abdul-Aziz al-Omari, die iedereen dankt die hem heeft opgeleid en Osama bin Laden prijst. Hij laat ook weten dat dit een ,"boodschap is voor Amerika....dat moet ophouden met het steunen van Israël". De opname zou gemaakt zijn in het Afghaanse Kandahar. Het is onduidelijk hoe de video in het bezit is gekomen van al-Jazeera, die zegt maandag slechts een gedeelte van de band te hebben uitgezonden.

"Razzia's op Washington en New York"

Al-Jazeera liet maandag eveneens een geluidsopname horen, waarop de stem te horen zou zijn van Osama bin Laden, die de aanslagplegers van 11 september prijst. De zender liet maandag een foto van Bin Laden zien, onmiddellijk gevolgd door de geluidsopname. Bin Laden looft de kapers van de vliegtuigen en noemt enkelen van hen bij naam. De mannen "hebben de loop van de geschiedenis veranderd en de (Arabisch-islamitische) natie geschoond van de smerige verradelijke machthebbers", aldus Bin Laden. De aanvallen betitelt hij als "razzia's op Washington en New York".

Van Bin Laden zijn tot nu toe verscheidene opnames vertoond waarin hij de aanslagen prijst. Maar hij eist niet direct de verantwoordelijkheid op.