Premier Mark Rutte stelt nog geen concrete eisen aan grote bedrijven over het percentage waarmee de lonen moeten stijgen. Ook stelt hij geen termijn waarbinnen bedrijven de lonen moeten hebben verhoogd.

"Ik ga hier geen percentage noemen, dat weten bedrijven zelf", zei de VVD'er dinsdag tijdens het Vragenuur.

Rutte deed afgelopen zaterdag op het VVD-congres een oproep aan de grote bedrijven in Nederland om de lonen te laten stijgen. "De winsten bij de grote ondernemingen klotsen tegen de plinten op, maar het enige dat in die bedrijven echt stijgt, zijn de salarissen van de topmannen en niet de cao-lonen. Die gaan onvoldoende omhoog en ik vind dat niet acceptabel."

Rutte sprak het dreigement uit om de voorgenomen verlaging van de winstbelasting voor het grote bedrijfsleven terug te draaien als de lonen in de cao's de komende tijd niet stijgen. "Misschien moeten we gaan nadenken of we daar mee door moeten gaan", aldus Rutte afgelopen zaterdag.

'Word eens concreet'

Rutte herhaalde in het Vragenuur het dreigement, maar wilde geen antwoord geven op vragen van de SP en GroenLinks over wanneer hij de daad bij het woord zal voegen.

"Word eens concreet. U kunt dit niet maken", zei SP'er Lilian Marijnissen die de premier erop wees dat meerdere malen is opgeroepen om de lonen te laten stijgen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver juichte de boodschap van Rutte toe, maar ook hij wil concreet weten wat het dreigement van de premier waard is. Hij stelde voor om de bedrijven tot Prinsjesdag de tijd te geven, maar daar voelde de minister-president niets voor.

Rutte kon alleen zeggen dat als het moment daar is, hij in de coalitie de verlaging van de vennootschapsbelasting ter discussie zal stellen.

'Loonstijging wordt wegbelast'

Werkgeversorganisatie VNO-NCW liet eerder al weten dat de lonen gemiddeld met 3 procent stijgen.

De reden dat burgers het niet in de portemonnee voelen, heeft onder meer te maken met het kabinetsbeleid van de drie kabinetten van Rutte, zoals onlangs nog de stijging van het btw-tarief en de hogere energierekening.

Hoogleraar Koen Caminada van de Universiteit Leiden stelt dat de belastingdruk in Nederland al jarenlang stelselmatig stijgt. De inkomensstijging van de helft van werkend Nederland is "geheel wegbelast", zegt hij.

'Loopjongen van de multinational'

Rutte en de VVD worstelen met het imago dat hij en de partij alleen opkomen voor de grote multinationals. Het debacle rond de afschaffing van de dividendbelasting blijft kleven aan de premier, die ondanks Kamerbreed verzet en maatschappelijke verontwaardiging bleef vasthouden aan maatregel.

De afschaffing ging uiteindelijk niet door en Rutte probeert nu met het dreigement af te komen van het imago 'loopjongen van de multinationals'. Samen met VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff probeert hij de VVD, die voorheen bekendstond als een partij voor ondernemers, nu te positioneren als kampioen van de middenklasse.

Ook is Rutte er alles aan gelegen om ervoor te zorgen dat Nederlanders ook in de portemonnee gaan voelen dat het beter gaat, een belofte die hij al sinds het aantreden van het nieuwe kabinet herhaalt.