PEKING - Noord-Korea is bereid zijn omstreden nucleaire programma op te geven. Het land zal ook weer toetreden tot het internationale verdrag dat de verspreiding van kernwapens moet tegenhouden. Dat berichtten het Chinese persbureau Xinhua en het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Noord-Korea, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, China, Rusland en Japan zouden deze doorbraak in het jaren slepende conflict met Noord-Korea hebben bereikt tijdens beraad in de Chinese hoofdstad Peking. In ruil voor de toezeggingen wil Noord-Korea energie (olie en stroom) geleverd krijgen uit het buitenland. Bovendien houdt het marxistische land het recht op het vreedzame gebruik van kernenergie als "het vertrouwen van de internationale gemeenschap is herwonnen". Over het akkoord wordt door de zes partijen in november verder gesproken, meldde het Japanse persbureau Kyodo op zijn beurt.

Crisis

De crisis begon in 2002 toen Washington de Noord-Koreanen ervan beschuldigde in het geheim te werken aan een kernwapen. Dat was volgens de Amerikanen in strijd met een verdrag uit 1994, dat onder meer voorzag in de bouw door een internationaal consortium van twee zogeheten lichtwaterreactoren ter vervanging van verouderde Noord-Koreaanse centrales. Bij normale werking van lichtwaterreactoren zijn geen stoffen voorradig die geschikt zijn voor het maken van kernbommen.

Beschuldigingen

De VS stopten na de beschuldigingen direct hun contractuele olieleveranties, waarop Noord-Korea de uraniumverrijking hervatte. Het marxistische land trok zich terug uit het non-proliferatieverdrag dat de verspreiding van kernwapens moet voorkomen. Pyongyang liet in februari weten kernwapens te bezitten, een claim die internationaal in twijfel is getrokken.

Vijf landen pogen al jaren de internationale crisis rond en met Noord-Korea op te lossen. China, Rusland, Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Korea deden al verscheidene pogingen om tijdens overleg op hoog niveau een doorbraak te forceren, maar dat leverde tot dusver weinig op. Klik hier!