AMSTERDAM - Verdachten hoeven vanaf volgend jaar hun cel niet meer uit om door de rechter verhoord te worden. Het zogeheten 'telehoren' wordt in de eerste helft van volgend jaar in de praktijk ingevoerd. Dat schrijft het Algemeen Dagblad maandag. De Raad voor de Rechtspraak experimenteert al sinds 2002 met het systeem, waarbij een verdachte via een camera in zijn cel kan worden verhoord.

Volgens woordvoerder van de raad Anke Pouw kan het systeem veel tijd en geld besparen. Zij verwacht dat dankzij telehoren rechtszaken minder vaak hoeven worden uitgesteld en de wachttijden voor rechtszaken zullen afnemen. Het systeem wordt in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten al 'met succes' gebruikt.

Bedreigde getuigen hoeven zich dankzij telehoren niet meer in de rechtszaal te melden. De stem van een verdachte die anoniem moet blijven, zal wel in de rechtszaal te horen zijn, maar niemand kan zien wie de getuige is. De Nederlands Orde van Strafrechtadvocaten staat 'gematigd positief' tegenover het telehoren. Volgens bestuurslid Cees Korvinus is het systeem niet geschikt als het gaat om inhoudelijke zittingen. "Daarbij is het nodig dat je de verdachte in de ogen kunt kijken."

Het systeem wordt volgend jaar geïnstalleerd in één of twee rechtbanken en in één gevangenis.