WASHINGTON - Bewoners van de stad New Orleans, die zwaar is getroffen door de orkaan Katrina, moeten hun terugkeer naar het gebied uitstellen. Dat heeft vice-admiraal Thad Allen, die leiding geeft aan de rampenbestrijding in het gebied, zondag gezegd.

Hij vraagt de burgemeester van de stad, Ray Nagin, minder hard van stapel te lopen. De burgervader riep bewoners van bepaalde wijken in de stad afgelopen week al op terug te keren naar huis. De situatie zou veilig genoeg zijn. Volgens Allen is het echter niet veilig en ontbreekt het in veel districten aan drinkwater en elektriciteit.

"Ik denk dat ik in staat ben goed advies te geven", zei Allen. "Ik heb de afgelopen 24 uur gesproken met het hoofd van de milieubescherming (EPA) en met de directeur van de Centers for Disease Control (centra voor ziektebestrijding) en ons gemeenschappelijk advies aan hem luidt het rustiger aan te doen en dit geleidelijker aan te pakken", aldus Allen.

Het officiële dodental door het natuurgeweld is ondertussen opgelopen dot bijna negenhonderd. De staat Louisiana is het zwaarst getroffen met 646 doden. In Mississippi overleefden 218 mensen Katrina niet. In Florida, Alabama, Georgia en Tennessee vielen bij elkaar negentien doden.