OOSTERBEEK - Tientallen Britse oud-strijders en enkele duizenden belangstellenden hebben zondag in Oosterbeek de Slag om Arnhem en operatie Market Garden herdacht. De plechtigheid had plaats op de Airborne Begraafplaats, waar circa 1700 gesneuvelde soldaten zijn begraven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tijdens de herdenking werden onder meer kransen gelegd. Leerlingen van basisscholen in de omgeving legden bovendien bloemen op elk graf. Als afsluiter bracht een Dakota-vliegtuig uit de oorlogsjaren een groet aan de begraafplaats. In Oosterbeek liggen vooral Britse en Poolse soldaten begraven.

De herdenking in Oosterbeek vormt de jaarlijkse afsluiting van de herdenking van de Slag om Arnhem. Het herdenkingsweekeinde begon vrijdag met een plechtigheid aan de voet van de John Frostbrug in Arnhem, de wereldberoemde 'brug te ver'.

Zaterdag maakten vierhonderd hedendaagse militairen een parachutesprong boven de Ginkelse Heide bij Ede. Geallieerde luchtlandingen boven dezelfde plek luidden in 1944 de Slag om Arnhem in. De operatie had de codenaam Market Garden.