KABUL - In Afghanistan zijn zondag om 13.30 uur (Nederlandse tijd) de stemlokalen gesloten. Ongeveer 12,5 miljoen Afghanen mochten voor het eerst sinds dertig jaar hun stem uitbrengen. Op het spel staan 249 zetels in het nationale parlement (Wola Jirga) en 420 zetels in 34 regionale raden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De parlementsverkiezingen zouden aanvankelijk al vorig jaar worden gehouden, maar door aanhoudend geweld en logistieke problemen is de stembusgang een aantal keren uitgesteld. Ongeveer 100.000 militairen, waarvan 30.000 uit het buitenland, moeten toezien op een veilig verloop.

De opkomst bij de verkiezingen in Afghanistan is laag. Veel mensen zouden wegblijven uit angst voor aanslagen door Taliban-strijders.

Bommen

Vandaag zijn inderdaad op verscheidene plaatsen bommen afgegaan waarbij acht mensen omkwamen. Een Franse militair kwam om door een bomaanslag in de buurt van de grens met Pakistan. Luchtaanvallen door de Amerikaanse strijdkrachten in de provincie Khost doodden in de nacht van zaterdag op zondag een Afghaanse burger. De aanvallen volgen op vuurgevechten tussen Amerikanen en rebellen, waardoor de Amerikanen luchtsteun moesten inschakelen.

In hetzelfde gebied overvielen rebellen een veiligheidspost en doodden twee agenten. Drie Taliban stierven door vuurgevechten in het district Yaqobi en een andere rebel overleed tijdens een aanval op een stembureau zaterdagavond in de provincie Helmand.

Raketaanval

Een kantoor van de Verenigde Naties in een oostelijke buitenwijk van de hoofdstad Kabul was zondag doelwit van een raketaanval. Een Afghaanse VN-medewerker is daardoor gewond geraakt.

Op het VN-complex werden twee raketten afgevuurd. Een van de projectielen kwam niet tot ontploffing, aldus een woordvoerster van de kiescommissie, die geleid wordt door de VN en de Afghaanse autoriteiten. Het ging volgens haar slechts om een klein incident.