ERMELO - Boswachters, agenten en opsporingsambtenaren van diverse instanties zijn zaterdag begonnen met een intensieve toegangscontrole in de bossen op de Noord-Veluwe. Nu de bronst van de herten gestart is, trekken vele tientallen mensen erop uit om in het donker het natuurgeweld te volgen.

"Sommigen overtreden daarmee de toegangsregels en verstoren de natuur", zegt G. Hobbelink, agent van de politie Noord- en Oost-Gelderland. De politie werkt samen met Natuurmonumenten, de Koninklijke Marechaussee, Gelders Landschap, Staatsbosbeheer, Recreatiegemeenschap Veluwe en diverse gemeenten als Groene Netwerk aan het terugdringen van dit fenomeen. Volgens het netwerk is een trend ontstaan om tijdens de bronst de bossen in te trekken.

Reden voor het netwerk om dit jaar de controle intensief aan te pakken. Het bosgebied is tussen zonsondergang en zonsopkomst verboden terrein. Veel mensen luisteren naar de burlende herten vanaf de openbare weg, wat is toegestaan, maar steeds meer willen de confrontatie aangaan met de beesten.

Boetes

De opsporingsambtenaren schrijven de komende weken boetes uit. De bronst duurt naar schatting tot halverwege oktober. Eerder dit jaar is het netwerk begonnen met het beboeten van motorcrossers die zich buiten de paden begeven.