KABUL - Een kantoor van de Verenigde Naties in een oostelijke buitenwijk van de Afghaanse hoofdstad Kabul is zondag, de dag van de eerste Afghaanse parlementsverkiezingen in meer dan dertig jaar, doelwit geworden van een raketaanval. Een Afghaanse VN-medewerker is daardoor gewond geraakt.

Op het VN-complex werden twee raketten afgevuurd. Een van de projectielen kwam niet tot ontploffing, aldus een woordvoerster van de kiescommissie, die gezamenlijk geleid wordt door de VN en de Afghaanse autoriteiten. Het ging volgens haar slechts om een klein incident.

Ook op andere plaatsen probeerden rebellen met aanslagen het verloop van de verkiezingen te verstoren. Volgens de autoriteiten voerden zij aanvallen uit op meer dan tien plaatsen in het zuiden en oosten van het land. Daardoor kwamen twee agenten en een onbekend aantal rebellen om het leven.

Franse militair

Een Franse commando is zondag in het zuiden van Afghanistan om het leven gekomen door een bomaanslag. Dat heeft de Franse chef van staven in Parijs gezegd. Een tweede commando raakte ernstig gewond.

De Franse commando's bevinden zich in het gebied als onderdeel van de internationale troepen. Tweehonderd Fransen zijn gelegerd in de grensstad Spin Boldak en staan onder bevel van het Amerikaanse leger. Zeshonderd anderen maken deel uit van de ISAF-troepen van de NAVO. Het is de eerste keer dat een Franse militair in Afghanistan is omgekomen.