BERLIJN - De stembussen in Duitsland zijn zondag om 08.00 uur geopend. Bijna 62 miljoen stemgerechtigden mogen een nieuwe Bondsdag kiezen. De uitslag is nog onzeker, en er wordt een spannende verkiezingsavond verwacht: volgens de peilingen is onduidelijk of de christen-democratische CDU/CSU van oppositieleidster Angela Merkel (CDU) samen met de liberale FDP goed is voor een absolute meerderheid.

Anders zal het moeilijk worden een regering met een stabiele meerderheid te vormen. Bondskanselier Schröder wil zijn rood-groene coalitie voortzetten, maar een meerderheid voor SPD en Groenen samen lijkt zeer onwaarschijnlijk. Ook de uitslag voor de nieuwe Linkspartij van ex-communisten en afgesplitste SPD'ers wordt met spanning verwacht.

Grote coalitie

Merkel benadrukte zaterdag nog eens dat zij geen 'grote coalitie' met de SPD wil vormen. Volgens de opiniepeilingen zijn noch de huidige rood-groene coalitie noch een zwart-geel bondgenootschap van CDU/CSU en FDP verzekerd van een meerderheid. Daarom wordt in Duitsland volop gespeculeerd over een grote coalitie, een tot nu toe slechts van 1966 tot 1969 beproefde formule.

Volgens opinieonderzoekers wisten vrijdag 10 miljoen van de 62 miljoen kiesgerechtigden nog niet op wie ze zondag zouden stemmen.

De stembureaus zijn van 08.00 uur tot 18.00 uur open. In een van de 299 kiesdistricten (Dresden I) wordt pas op 2 oktober gestemd omdat een kandidate na de sluiting van de kandidaatstelling was overleden.