AMSTERDAM - Door een tekort aan leraren na 2010 dreigen vakken als natuurkunde, biologie, Duits en economie te verdwijnen als standaardvakken in het voortgezet onderwijs. Dat zegt voorzitter Marleen Barth van de onderwijsbond CNV zaterdag in de Volkskrant.

Het lerarentekort begint pas na 2011 serieuze vormen aan te nemen. Dat blijkt uit de notitie Werken in het onderwijs 2006 die dinsdag wordt gepubliceerd. Het tekort is berekend met verschillende scenario's en zal in 2010 uitkomen tussen de 2 en 5 procent.

Voor 2015 is een tekort berekend tussen de 8 en 10 procent. Havo en vwo hebben nu al tekorten in exacte vakken en Duits. Deze vakken en economie zijn conjunctuurgevoelig. Veel mensen gaan het bedrijfsleven in als de economie aantrekt.

De prognose uit de notitie is realistisch, zegt voorzitter Walter Dresscher van de onderwijsbond AOB in de krant. De relatief slechte beloning van leraren is volgens hem een belangrijke oorzaak van het tekort. Daarnaast vindt hij dat werken in het voortgezet onderwijs veel zwaarder is dan in het basisonderwijs.