UTRECHT - Rijkswaterstaat begint deze week in de regio Utrecht een proef met speciale camera's die moeten voorkomen dat automobilisten worden bekogeld vanaf viaducten. Dat liet Rijkswaterstaat vrijdag weten. De camera's worden geplaatst bij de A12, de A1, de A27 en de Vleutensebrug.

De apparatuur wordt gekoppeld aan 'slimme' software die verdacht gedrag kan opsporen en registreren. Met de proef wil Rijkswaterstaat onderzoeken wat de mogelijkheden met de camera's zijn.

Besluit

Ook wordt gekeken wat de eventuele invoering van de systemen kost. Op basis van de resultaten van de test neemt minister Peijs van Verkeer in november een besluit over een eventueel vervolg. De gebruikte software is de afgelopen maanden in samenwerking met TNO ontwikkeld.

Minister Peijs neemt de maatregelen na een reeks van incidenten eerder dit jaar waarbij personen stenen of andere voorwerpen vanaf viaducten op de weg gooiden. Begin dit jaar kwam een 30-jarige vrouw uit Uden om het leven op de A4 bij Rijswijk nadat ze een stoeptegel door haar voorruit kreeg.

Maatregelen

Er werden al eerder maatregelen genomen om te voorkomen dat voorwerpen van viaducten worden gegooid. Het gaat hierbij om dagelijkse inspecties van viaducten, vervanging van klinkerbestrating door asfalt en het vastlassen van putdeksels. Ook is in contracten met aannemers opgenomen dat zij geen materiaal en stenen laten liggen na werkzaamheden op of rond viaducten.