HILVERSUM - De affaire rond het functioneren van het Openbaar Ministerie in de moordzaak Nienke Kleiss en het optreden van CDA-minister Donner hierin, heeft vooralsnog geen negatieve uitstraling op het CDA.

In de politieke barometer van Interview NSS en het tv-programma Nova blijkt vrijdag dat als er nu verkiezingen zouden zijn het CDA zou uitkomen op 37 zetels. Dat is een meer dan in de peiling vorige week. Het aantal zetels betekent nog wel een verlies van zeven in vergelijking met het huidige aantal in het parlement.

Voor coalitiegenoten VVD en D66 brengt de opiniepeiling slecht nieuws. Beide partijen verliezen een zetel in vergelijking met vorige week. De VVD komt uit op 24 (nu 28 in de Kamer) en D66 op drie (nu zes).

De linkse partijen blijven op winst staan, hoewel ook de PvdA twee zetels (48) minder scoort dan vorige week. Het zetelaantal is nog wel altijd een winst van zes in vergelijking met de stand in de Kamer. De SP wint drie zetels in de peiling en staat op achttien, een verdubbeling ten op zichte van nu in het parlement, GroenLinks staat op elf (nu acht).

Kleine partijen als ChristenUnie (vijf), SGP (twee) en Groep Wilders (een) blijven stabiel in de peiling, hoewel de eerste een zetel inlevert in vergelijking met vorige week. Ook de populariteit van de LPF is stabiel, maar de ene zetel betekent wel een verlies van acht in vergelijking met de fractie nu in de Kamer.