WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft vrijdag duidelijk gemaakt dat geld geen rol speelt bij de noodzakelijke wederopbouw van de rampgebieden aan de Golfkust. "Het kost wat het kost", zei de president in Washington tijdens een persconferentie in het bijzijn van de Russische president Poetin.

Volgens Bush heeft de hulpoperatie uiteraard gevolgen voor de staatsbegroting, maar hij is ervan overtuigd dat zijn land de lasten kan dragen. Schattingen dat de wederopbouw meer dan 200 miljard dollar gaat kosten zijn tot dusver niet door het Witte Huis tegengesproken.

De economische adviseur van Bush, Allen Hubbard, zei eerder vrijdag dat de kosten voor 'Katrina' het begrotingstekort zullen vergroten. Zowel Bush als Hubbard tekende evenwel aan dat er kritisch naar deze en andere uitgaven van de staat zal worden gekeken om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Belastingen

Het tekort op de Amerikaanse begroting beloopt momenteel 333 miljard dollar. Bush verzekerde eerder deze week al dat zijn beleid om het tekort in 2009 gehalveerd te hebben in vergelijking met begin dit jaar, onverminderd zal worden uitgevoerd, zonder verhoging van belastingen.

Verscheidene partijgenoten van de president in het Congres toonden zich vrijdag bezorgd over de gevolgen voor het begrotingstekort. Zij hebben al voorgesteld te snijden in de uitgaven voor volksgezondheid voor ouderen, projecten rond dure nieuwe infrastructuur of in de federale ondersteuning van de kunstensector. De Democraten hebben juist gewaarschuwd voor bezuinigingen in de eerder toegezegde verbetering van het vergoedingenstelsel voor ziektekosten.