VUGHT - De moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., is overgebracht van de Bijlmerbajes in Amsterdam naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Dat meldt het NOS Journaal vrijdag, op basis van bronnen bij justitie.

Door B. in Vught geïsoleerd vast te houden, wil justitie voorkomen dat hij anderen oproept mee te doen aan de Jihad, de heilige oorlog.

De advocaat van B. wil geen commentaar geven. Ook bij justitie worden geen mededelingen gedaan over de zaak.

Extreme denkbeelden

Mohammed B. werd in de Bijlmerbajes al apart gehouden van zijn medegevangenen om te voorkomen dat hij extreme denkbeelden zou verspreiden. B. trachtte eerder tijdens zijn verblijf in het Pieter Baan Centrum, de observatiekliniek van justitie in Utrecht, andere gedetineerden te beïnvloeden met zijn ideeën.

B. had in de Bijlmerbajes recht op sport, recreatie en frisse lucht, maar mocht geen contact hebben met andere gedetineerden. Een team van deskundigen beoordeelde om de zes weken of dit individuele regime van kracht moest blijven, of dat B. moest worden overgeplaatst naar een andere penitentiaire inrichting.

Risico

In de EBI, die uit 25 cellen bestaat, verblijven gedetineerden die extreem vluchtgevaarlijk zijn en die bij ontsnapping een onaanvaardbaar risico vormen voor de maatschappij. Met dit risico wordt gedoeld op recidivegevaar voor ernstige geweldsdelicten of grote maatschappelijke onrust.