ROTTERDAM - De politie heeft dinsdag negen mensen aangehouden op verdenking van belastingontduiking en hypotheekfraude. De arrestaties werden verricht tijdens huiszoekingen in Rotterdam, Leimuiden en Zandvoort. De politie deed ook een inval in een aantal bedrijfspanden. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.

Aanleiding voor het onderzoek waren verscheidene meldingen van overlast van panden in achterstandswijken in Rotterdam. Veel daarvan bleken volgens het OM in handen van dezelfde eigenaren, soms via ingewikkelde constructies. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op tientallen panden.

Het onderzoek maakt deel uit van het Alijda-project voor de integrale aanpak van overlastgevende panden. Bij het onderzoek werkten politie, justitie, FIOD-ECD en de Belastingdienst samen. De verdachten wordt naast belastingontduiking en hypotheekfraude ook oplichting, valsheid in geschrifte en bedreiging ten laste gelegd. Voor hoeveel geld de betrokken banken het schip in zijn gegaan is onduidelijk.

De twee hoofdverdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze staan bekend als zogenoemde huisjesmelkers. Justitie sluit niet uit dat ze in verband met de zaak tot meer aanhoudingen zal overgaan.