DEN HAAG - Minister Veerman (Landbouw) heeft in de Tweede Kamer en bij zijn collega's in het kabinet voor grote verbazing en onaangename verrassing gezorgd met zijn uitlatingen over Europese landbouwsubsidies.
Veerman

Hij zei maandag in Denemarken dat een hervorming van het Europees landbouwbeleid niet langer een voorwaarde is voor instemming met de uitbreiding van de Europese Unie. Veerman week daarmee af van het officiële kabinetsstandpunt.

Premier
Balkenende
D66

Na eerdere 'faux pas' van de
LPF
Nawijn
Heinsbroek

Over de opmerkingen van Veerman zegt staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken in een reactie: "Ik kan niet ontkennen dat ik verrast was." De Nederlandse positie in de onderhandelingen over de hervormingen van het Europees landbouwbeleid zijn ondermijnd door de uitlatingen van Veerman, erkent Nicolaï.

"Het is vreselijk belangrijk dat het kabinet met een mond spreekt", zegt Nicolaï. Die boodschap is volgens hem "duidelijk overgekomen" in een gesprek dat hij maandagavond nog had met Veerman. Nicolaï, in het kabinet coördinerend bewindspersoon voor Europese Zaken, belde maandagavond gelijk met Veerman in het Deense Nyborg en met premier Balkenende. Ook sprak hij met minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken.

Ook bronnen rond minister
Hoogervorst

Uitlatingen

Nicolaï zegt dat de afspraken uit het regeerakkoord overeind blijven, ondanks de uitlatingen van de minister van Landbouw. Het kabinet praat vrijdag over de uitlatingen van Veerman en over het Europees landbouwbeleid.

Ook in de Tweede Kamer is dinsdag met grote verbazing gereageerd op de opmerkingen van Veerman. Volgens
VVD
PvdA

De PvdA noemt de koerswijziging "verbazingwekkend". Kamerlid Tichelaar vindt dat Veerman beter had kunnen wachten totdat Europees landbouwcommissaris Fischler zijn plannen bekend heeft gemaakt. Nu is de minister zijn onderhandelingspositie binnen de EU kwijt, meent hij.

Veerman krijgt wel steun van zijn eigen partij.
CDA

Volgens Atsma is Veerman wel degelijk consequent geweest. "Hij zou rond prinsjesdag met een eigen visie komen. Ik ben wel verrast dat die er nu al is." Coalitiepartner LPF was dinsdag nog niet voldoende op de hoogte om een reactie te kunnen geven.